Madáretető

A nejemmel a kezdetektől fogva közös programunk a főzés. Közben lehet merengeni a múlton, meg lehet beszélni a jelen dolgokat és lehet tervezni a jövőt. További közös program a sport, ami építi a testet és a lelket.

Eredmények

2013 Keszthelyi f.m. - 1:44:24

2013 Borvidék 24km - 2:17:15

2013 BB24 - 1:59:32

2013 Pécs-Harkány 25km - 2:09:03

2012 Siófok f.m. - 1:44:30

2012 BB24 - 2:06:34

2012 Nike f.m. - 1:58:26

2012 Hortobágy f.m. - 2:10:28

Címkék

Bőrös Disznócomb

2010.03.27. 12:14 Futómadár

 

Legelőször is a hozzávalók:

  • 1,4 kg bőrös disznócomb keresztbe vágva

  • 4 gerezd fokhagyma

  • 2 teáskanál boróka bogyó (elég öregek voltak (friss esetén jóval kevesebb is elég))

  • 1 kávéskanál kakukkfű

  • 1 kávéskanál durvára őrölt bors

  • 1 kávéskanál őrölt rozmaring

  • oliva olaj

  • 2 dl sör (plusz a szakács igényeinek megfelelően)

 

  • 3 db jó nagy sárgarépa (igazából ízlés szerint)

  • 4 db jó nagy fehérrépa (igazából ízlés szerint)

  • 2 fej fokhagyma (igazából ízlés szerint)

 

A fokhagyát, boróka bogyót, kakukkfüvet, borsot, rozmaringot a mozsárba teszem majd felöntöm annyi oliva olajjal, hogy ellepje majd addíg őrlöm míg egy dúrva barnás masszát kapok belőle. Arra érdemes ügyelni, hogy a boróka bogyók is össze legyenek őrölve mert egészben ráharapva elég jellegzetes és erős ízük van. Aki nem szereti az kompletten ki is hagyhatja a receptből.

   

A jelen történetben szereplő husi 1,4 kg. Ehez kell viszonyítani mindent és mivel a sütés nem egy egzakt tudomány tetszés szerint illetve a körülményeknek megfelelően változtatni a leíráson lehet és kell is.

   

A húst egy hegyes és szélesebb pengéjű késsel megszúrkodom egyesével, hogy követni lehessen a műveletet, majd a lyukba az újjamat bedugva míg el nem érem a tepsi alját kibővítem azt. A mozsárból a masszát kis adagokban beletömködöm a lyukakba míg valami ilyesmit nem kapok. A betömködött massza mennyisége erősen ízléstől függ.

   

A maradék masszát a hús felületén egyenletesen elkenem. Én csak az egyik felére kentem de ha mindkét felére van felhordva sem lehet rossz.

   

Aláöntöm a sört fölé pedig annyi oliva olajat, hogy tocsogjon rajta bőven. Ezt lefedem alufóliával majd a maximális hőmérsékletre hevített sütőbe teszem fél órára.

   

Zöldségeket megmosom, megpucolom (nálam ez úgy néz ki, hogy a csap alatt a mosogatószivacs dörzsis felével átdörgölöm) majd felaprítom 0,5 centis kör keresztmetszetű szeletekre. Nem úgy mint a képen van mert azok vastagabbak. Ez amiatt fontos, hogy hamarabb megpárolódik így kisebb az esélye annak, hogy a hús kiszárad. A tepsibe rakom a hús köré.

   

Az egyik fej fokhagymát megpucolom gerezdenként a másikat meg a felénél kicsit feljebb keresztbe kettévágom ahogy a kép jobb oldalán látszik. Azokat a héj darabokat amik lekívánkoznak leszedem de különben nem kell megpucolni egyáltalán ezt a fejet. Ílyet már több helyen láttam és most elérkezettnek tartom az időt kipróbálni.

   

Amikor minden össze van rakva akkor így kell kinézzen. Öntök még némi olivaolajat a zöldségekre is majd az egészet megsózom. Visszateszem a fóliákat, majd még háromnegyed órára visszateszem a sütőbe párolódni 220 fokra. Utána leszedem a fóliákat és visszarakom 200 fokra 30 percre miközben 7-8 percenként meglocsolgatom a saját levével. Ezután megfordítom a húst, hogy az a fele legyen felfele amiben nincsenek lyuk, illetve megkevergetem a zöldségeket, majd még fél órát sütöm az előbb leírt módon locsolgatva.

   

Ha minden összejött akkor valami ilyesmit kell kapjunk. Kiemelném még egyszer a locsolgatás fontosságát, mert akkor a zöldségek sokkal finomabbank lesznek.

   

Ez pedig a tálalt állapot már krumplipürével, de sima kennyérrel is jó lehet a sok zöldség miatt. Italt igazából megint csak ízlés szerint. Mi sörrel segítettük át a fogást az emésztés nehézségein.

  

Lehet úgy is csinálni, hogy a hússal együtt rögtön az elején betenni a zöldségeket és a fokhagymát. Ekkor egy óra párolás után folytatjuk onnan, hogy leveszem a fóliát...

 

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madareteto.blog.hu/api/trackback/id/tr191872606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása