Legelőször is a hozzávalók:
| |
A fokhagyát, boróka bogyót, kakukkfüvet, borsot, rozmaringot a mozsárba teszem majd felöntöm annyi oliva olajjal, hogy ellepje majd addíg őrlöm míg egy dúrva barnás masszát kapok belőle. Arra érdemes ügyelni, hogy a boróka bogyók is össze legyenek őrölve mert egészben ráharapva elég jellegzetes és erős ízük van. Aki nem szereti az kompletten ki is hagyhatja a receptből. | |
A jelen történetben szereplő husi 1,4 kg. Ehez kell viszonyítani mindent és mivel a sütés nem egy egzakt tudomány tetszés szerint illetve a körülményeknek megfelelően változtatni a leíráson lehet és kell is. | |
A húst egy hegyes és szélesebb pengéjű késsel megszúrkodom egyesével, hogy követni lehessen a műveletet, majd a lyukba az újjamat bedugva míg el nem érem a tepsi alját kibővítem azt. A mozsárból a masszát kis adagokban beletömködöm a lyukakba míg valami ilyesmit nem kapok. A betömködött massza mennyisége erősen ízléstől függ. | |
A maradék masszát a hús felületén egyenletesen elkenem. Én csak az egyik felére kentem de ha mindkét felére van felhordva sem lehet rossz. | |
Aláöntöm a sört fölé pedig annyi oliva olajat, hogy tocsogjon rajta bőven. Ezt lefedem alufóliával majd a maximális hőmérsékletre hevített sütőbe teszem fél órára. | |
Zöldségeket megmosom, megpucolom (nálam ez úgy néz ki, hogy a csap alatt a mosogatószivacs dörzsis felével átdörgölöm) majd felaprítom 0,5 centis kör keresztmetszetű szeletekre. Nem úgy mint a képen van mert azok vastagabbak. Ez amiatt fontos, hogy hamarabb megpárolódik így kisebb az esélye annak, hogy a hús kiszárad. A tepsibe rakom a hús köré. | |
Az egyik fej fokhagymát megpucolom gerezdenként a másikat meg a felénél kicsit feljebb keresztbe kettévágom ahogy a kép jobb oldalán látszik. Azokat a héj darabokat amik lekívánkoznak leszedem de különben nem kell megpucolni egyáltalán ezt a fejet. Ílyet már több helyen láttam és most elérkezettnek tartom az időt kipróbálni. | |
Amikor minden össze van rakva akkor így kell kinézzen. Öntök még némi olivaolajat a zöldségekre is majd az egészet megsózom. Visszateszem a fóliákat, majd még háromnegyed órára visszateszem a sütőbe párolódni 220 fokra. Utána leszedem a fóliákat és visszarakom 200 fokra 30 percre miközben 7-8 percenként meglocsolgatom a saját levével. Ezután megfordítom a húst, hogy az a fele legyen felfele amiben nincsenek lyuk, illetve megkevergetem a zöldségeket, majd még fél órát sütöm az előbb leírt módon locsolgatva. | |
Ha minden összejött akkor valami ilyesmit kell kapjunk. Kiemelném még egyszer a locsolgatás fontosságát, mert akkor a zöldségek sokkal finomabbank lesznek. | |
Ez pedig a tálalt állapot már krumplipürével, de sima kennyérrel is jó lehet a sok zöldség miatt. Italt igazából megint csak ízlés szerint. Mi sörrel segítettük át a fogást az emésztés nehézségein. | |
Lehet úgy is csinálni, hogy a hússal együtt rögtön az elején betenni a zöldségeket és a fokhagymát. Ekkor egy óra párolás után folytatjuk onnan, hogy leveszem a fóliát...
Jó étvágyat! |